Woordenschat

Eindelijk, dino’s

Kinderen hebben zo hun tijdelijke interesses. We zitten nu in de dinosaurus-periode met de jongste. Na jarenlang in de olifantenperiode te hebben gezeten (en na de koe- en eend-fase) was dit wel een leuke verandering omdat er zoveel meer te vertellen is over de dinosaurussen. De geschiedenis, de evolutie, de vele soorten, de verschillende eetgewoontes etc. Heel handig om de woordenschat uit te breiden. Toevallig was er hier in Milaan ook een tentoonstelling over dinosaurussen dus dat kwam ook mooi uit.

Met de kinderen heb ik na de tentoonstelling samen een mindmap gemaakt over alles wat ze weten over dinosaurussen. Ze noemden zoveel mogelijk woorden op, die ik dan op papier zette (zelf zijn ze daar nog te klein voor).

Wat is een mindmap?
Een mindmap wordt ook wel woordspin genoemd, of woordweb of conceptmap. Het is een manier om informatie of kennis in kaart te brengen. Eén woord staat centraal en daar omheen worden vertakkingen gemaakt: woorden die aan het centrale begrip gerelateerd zijn. Je kunt dit zo gedetailleerd maken als je wilt.

Als ouder krijg je beter inzicht in wat je kind weet, welke misconcepties ze hebben en het geeft je een startpunt om weer nieuwe woorden te leren en om antwoorden te vinden op vragen die je kind heeft. Het leuke is dat het voor kinderen ook visueel wordt wat ze allemaal weten, want op een gegeven moment staat er zoveel op papier. Soms worden dingen genoemd die misschien niet kloppen, bijvoorbeeld “dinosaurussen eten vier keer per dag”. Dit kun je als uitgangspunt nemen om verder te onderzoeken.

Mindmaps maken is overigens voor het kind een vaardigheid die altijd van pas komt, ook bij huiswerk maken en het leren voor examens.

Leave a Reply