Voorlezen

Tweetalig voorlezen

Bij de supermarkt kregen we bij elke 25 euro of bij speciale producten een Harry Potter poppetje. We hebben ze inmiddels alle 20. Mijn kinderen waren natuurlijk nieuwsgierig geworden naar het verhaal en wilden heel graag de film zien. Dan ben ik een beetje streng want ik wil eerst dat ze het boek kennen voor ze een film zien. Op hun aandringen lezen we nu dus het eerste boek, Harry Potter en de steen der wijzen. Het is eigenlijk te moeilijk voor ze, ze zijn 5 en 6 jaar. Maar ze willen absoluut dat ik het voorlees. Omdat zowel ik als mijn man ’s avonds voor het slapen gaan voorlezen hebben we voor het eerst besloten om alletwee hetzelfde boek te lezen. We lezen allebei ongeveer hetzelfde stukje en de kinderen horen dus het verhaal twee keer achter elkaar. Heel handig omdat er behoorlijk veel onbekende woorden in voorkomen. We leggen alletwee veel woorden uit tijdens het lezen en werken zo gestaag aan het vergroten van de woordenschat in twee talen.

Het grappige is dat ze het doodnormaal vinden dat namen van personages, straten en zelfs de naam van de school in de beide talen kunnen verschillen. Hermelien heet in de Italiaanse versie Hermione en Severus Sneep is in het Italiaans Severus Piton. Dat wordt nog leuk wanneer we de film gaan kijken in het Engels.

Hier nog een interessant filmpje over het vertalen van de Harry Potter boeken in vele talen en hoe lastig dat is geweest.

Wist je dat…
de namen van sommige personages en objecten in het Italiaans bij de laatste drukken anders zijn dan bij de eerste druk? Omdat de vertalers natuurlijk nog niet alle boeken kenden bij het vertalen van het eerste boek kenden ze ook niet de ontwikkeling van de personages. Zo heette Marcel Lubbermans eerst Neville Paciock (Neville Dikkertje) omdat dat bij het karakter paste in het eerste boek. Maar in de latere boeken is Marcel een trouwe maar ook dappere vriend van Harry en is Dikkertje niet meer echt geschikt. In de latere drukken is zijn naam veranderd in de originele Engelse versie: Neville Longbottom.

 

Leave a Reply