Tellen

Leren tellen

Tellen is iets wat kinderen al vroeg leren. In eerste instantie is het iets wat ze uit hun hoofd leren zonder nog te begrijpen wat 8 of 9 nu precies is. Op kleuterleeftijd wordt het verband duidelijk tussen telwoorden en het aantal dingen. Hier een aantal ideeën om het tellen aandacht te geven.

  • Tel de traptreden als je samen naar boven en naar beneden gaat.
  • Tel op straat hoeveel rode auto’s/vrachtwagens/honden etc je ziet.
  • In hoeveel stappen ben je aan de overkant van de huiskamer?
  • Voor in de badkamer, hoeveel tegels groot zijn de kinderen? En de grote mensen? Of hoeveel bakstenen hoog ben je? Of hoeveel Duploblokjes?
  • Gooi een bal over en tel hardop hoe vaak wordt gevangen. Wat is jullie record?
  • Hoeveel autootjes, poppen of knuffels hebben jullie? Van wat hebben jullie het meest, meer beren of knuffelkonijnen?

Terugtellen
Ook terugtellen is een belangrijke vaardigheid om te leren. Dit kun je bijvoorbeeld oefenen als je iets in de magnetron doet, tel dan samen af alsof het een raketlancering is. Of als je de trap op gaat dan tel je vooruit en als je naar beneden gaat tel je terug.

En voor de allerkleinsten helpt Nijntje leren tellen op Youtube.

Weetje
Mijn kinderen wilden ook allerlei grote getallen weten en natuurlijk wat het grootste getal is. Gelukkig bestaat er op Wikipedia met een lijst met grote getallen. En het grootste getal dat we kunnen noemen? Dat is Googolplexian, een 1 met een googolplex nullen. Het getal googol is een getal met de waarde 10100. En hier is de de internet zoekmachine Google naar vernoemd.

Leave a Reply