Redenen

Waarom zou je je kinderen meertalig op laten groeien? Is het niet voldoende dat ze de taal van de omgeving of het land leren? Misschien wel, maar voor ons niet. Hier een aantal redenen.

Dit is veruit de belangrijkste reden voor ons. Het idee dat mijn kinderen niet met hun opa of oma in Nederland zouden kunnen praten vind ik vreselijk. Ook onze twee neefjes spreken alleen Nederlands en door hun verstandelijke beperking zal Engels er ook niet snel bij komen. Zonder het Nederlands zouden mijn kinderen dus met 4 belangrijke familieleden nooit kunnen praten. Of alleen als ik er bij zou zijn om te vertalen. Dat zou alle spontaniteit uit hun relatie halen en gewoonweg heel onhandig zijn.
Daarbij zien we als we 2x per jaar in Nederland zijn ook mijn vrienden met hun kinderen en hebben we af en toe een familiedag. Mijn kinderen praten gewoon met iedereen en spelen zonder problemen met de andere kinderen. Het feit dat zij zich nooit buitengesloten voelen is onbetaalbaar.
Zijn we in Nederland in een zwembad, een pretpark, dierentuin, winkel of welke plek dan ook, dan weet ik dat ze iedereen kunnen verstaan en zichzelf verstaanbaar kunnen maken. Een prettig idee.


Door Nederlands te kunnen voelt Nederland niet vreemd aan voor mijn kinderen als ze er zijn. Ze kunnen gewoon televisie kijken als we bij oma zijn. Ze spelen met gezellig met twee jongetjes – twee broertjes waarvan de één blank en de ander bruin is – die twee mama’s hebben en vinden dat heel gewoon.  Met Sinterklaastijd kijken we het Sinterklaasjournaal (het liefst 5x achter elkaar) en gaan we naar de intocht kijken bij het Lago Maggiore. Het leren kennen van Nederland, wat toch een deel van mij is, gaat gemakkelijker wanneer de kinderen Nederlands kunnen.

Misschien is in het land waar je woont het onderwijs van een ander niveau, is het duur of hebben ze een onderwijsaanpak die je niet trekt. Door het kennen van een andere taal is je kind niet gebonden aan één land, je verruimt de studiemogelijkheden van je kind.

Je kind verruimt ook de mogelijkheden op de arbeidsmarkt door een extra taal te spreken. Het spreken van een andere taal kan een plus zijn voor een werkgever maar ook is de arbeidsmarkt groter omdat je kind makkelijker in meerdere landen aan het werk zou kunnen.

Het kennen van meerdere talen geeft je toegang tot meer bronnen, literatuur, nieuws en informatie, en hierdoor krijg je ook vaker andere perspectieven te zien.

En wist je dat het spreken van een tweede taal het ontstaan van de eerste kenmerken van dementie vertraagt met 4 jaar? Dit is natuurlijk geen reden waarom je je kind meertalig op zou voeden. Maar leuk meegenomen, toch?