Lezen

IJsstokjes en wasknijpers

Soms ben ik in winkels als de Action of Flying Tiger en koop ik dingen waarvan ik nog niet weet wat ik er mee gaan doen. Zo kwam ik het dat ik een zakje met kleine houten wasknijpers en ijsstokjes had liggen in de kast. En toen bedacht ik dat ik iets met woorden wilde doen. Ik heb op de wasknijpers, op de voor en achterkant, alle klinkers en klinkercombinaties geschreven. En op de stokjes schreef ik letters waartussen een wasknijper pasten. Door de wasknijpers op de ijsstokjes te plaatsen kunnen de kinderen verschillende woorden maken. Zo kun je met het stokje p_l de volgende woorden maken: pal, paal, pol, pool, pel, peel, pul, pil, paul, peil, pijl en peul.

Ook maken?
Op de wasknijpers heb ik de volgende klinkers gezet: a, aa, o, oo, e, ee, u, uu, i, ie, au, ou, ei, ij, ui en eu.
En op de ijsstokjes staat: b_d, b_l, b_n, b_s, d_n, d_r, h_t, k_n, m_t, n_t, p_l, r_k, v_l, v_r, maar je kunt natuurlijk veel meer stokjes met letters maken.

Vrij of oefening
Je kunt je kind er vrij mee laten spelen maar wil je er een oefening van maken, geef dan je kind enkele stokjes en laat haar  alle woorden opschrijven die ze kan maken met behulp van de wasknijpers. Bekijk na afloop de woordenlijst samen en misschien kun je de lijst aanvullen met nog voor je kind onbekende woorden.

Ook meegenomen
De wasknijpers plaatsen op de ijsstokjes is ook goed voor de motoriek van het kind en voor de kracht in de vingers wat van pas komt bij een goede pengrip.

 

Leave a Reply