Letters Lezen

Klinkers en klankenoverzicht

Wanneer je in het Nederlands leert lezen moet je niet alleen bekend worden met de 26 letters van het alfabet maar ook met klanken die uit meerdere letters bestaan. Ik heb een pdf-file gemaakt met daarin twee overzichten. Het eerste overzicht bevat woorden waarin korte klinkers gebruikt worden (a, e, i, o, u) en woorden met lange klinkers (bv. aa) of klanken bestaande uit 2 letters. Het tweede overzicht is uitgebreider. Het bevat de woorden van het eerste overzicht plus de klanken die uit 3 letters bestaan.

Ophangen
Je kunt de overzichten uit printen en ophangen. Wij doen dit bijvoorbeeld bij de wc op ooghoogte van de kinderen of in de slaapkamer. Bij beginnende lezers begin je met de eerste poster en wanneer je merkt dat je kind deze klinkers en klanken kent hang je de uitgebreidere versie op.

Samen lezen
Wanneer ik de poster ophang doe ik er even niets mee. De kinderen zien het vanzelf en na een tijdje worden ze nieuwsgierig wat er eigenlijk allemaal staat. Dan lezen we samen een aantal woorden. Door het plaatje komen ze er makkelijk zelf achter wat er staat. Ik leg dan wel uit dat de letters o en e samen de klank oe vormen omdat dat niet vanzelfsprekend is.

Meer woorden bedenken
Heb je een klank uitgelegd dan kun je je kind vragen om meer woorden te bedenken met diezelfde klank ui, muis, buik, luid etc.

Spelletje
Vraag je kind het woord aan te wijzen met een bepaalde klinker of klank.
“Zie jij een woord met een eu?”
“Zie je een woord met een ou/au?” (twee woorden zijn hierbij goed)
En draai de rollen om. Je kind vraagt aan jou om een bepaald woord te vinden.

Nb
Voor sommige kinderen kan het onderscheid tussen een korte en lange klinker (lat – laat, bed – beet) lastig zijn omdat zij dat in hun andere taal misschien niet gewend zijn. Maar om later goed te kunnen spellen is het wel belangrijk dit verschil te kunnen horen en te weten. Praat daarom vanaf de geboorte van je kind zoveel mogelijk met je kind zodat deze korte en lange klinkers niet moeilijk te onderscheiden zijn op latere leeftijd.

Leave a Reply