Grammatica

De of het

Het kiezen van het juiste lidwoord bij een zelfstandignaamwoord is iets wat je als volwassene in je moedertaal automatisch gaat. Je bent zo gewend geraakt aan de juiste combinatie van lidwoord & zelfstandignaamwoord doordat je het zo vaak gehoord hebt. “De boek” klinkt heel raar in de oren. Maar voor kinderen die met meerdere talen opgroeien is dit toch een stuk lastiger, ze horen de juiste combinaties nu eenmaal minder. Daarom is voorlezen en zelf laten lezen zo enorm belangrijk. En af en toe eens oefenen met een spelletje.

Benodigdheden: post-its in twee verschillende kleuren.

Geef je kind de post-its en laat haar op zoveel mogelijk voorwerpen in huis een post-it plakken. HET-woorden krijgen bijvoorbeeld gele post-its en de DE-woorden krijgen groene post-its. Op de poef wordt dus een groene post-it geplakt en op het kleed een groene. Kan je kind schrijven? Laat dan ook op de gele post-it “de poef” schrijven en op de oranje post-it “het kleed”.

Is je kind uitgeplakt, vraag dan van welke voorwerpen hij het lidwoord nog niet weet maar wel zou willen weten en plak de juiste post-it er op.

Heb je alleen post-its in 1 kleur? Gebruik dan twee stiften of potloden in verschillende kleuren en schrijf op een aantal post-its DE in een kleur en op andere post-its HET in een andere kleur.

Leave a Reply