Over

Hallo!

Ik ben Andriani Kraan, Nederlandse, wonend in Milaan met mijn Italiaanse man en heb twee jongens (geboren in 2011 en 2012).

Als onderwijskundige heb ik een passie voor alles wat met leren te maken heeft. En nu mijn kinderen opgroeien met drie talen heeft het leren van talen en hoe dit te stimuleren mijn grote interesse. Mijn kinderen spreken Nederlands met mij en onderling met elkaar, Italiaans met mijn man en de omgeving en Engels op school. Op school krijgen ze ook nog een uurtje Chinees wat ze geweldig vinden (de juf heeft namelijk heel lekkere Chinese snoepjes 😉 ).

Zelf leerde ik mijn vreemde talen vanaf de brugklas op de middelbare school. En maar woordjes, werkwoordsvormen en grammaticaregels stampen en (oninteressante) literatuur lezen. Makkelijk ging het mij niet af. Jonge kinderen leren daarentegen hun moedertaal door het te horen en door het te spreken. Alles is gericht op conversatie, begrijpen wat de ander zegt en het zelf spreken. Heel natuurlijk.

Met deze blog wil ik niet zo zeer de theoretisch kant laten zien, daar is al genoeg informatie over, maar vooral praktische ideeën geven aan families waarbij de ouders ieder een andere moedertaal hebben en er voor kiezen om hun kind deze beide talen te leren. Of misschien hebben jij en je partner wel dezelfde moedertaal maar is de schooltaal en omgevingstaal anders. Op elke 1e en 15e van de maand post ik een spelletje, een leuk idee of activiteit om de ontwikkeling van de Nederlandse taal bij je kind te stimuleren. Regelmatig zit hier een printable bij die je gratis kunt downloaden!

Leave a Reply